Lincoln Street

Christal came to Moontower with a unique double lot originally built out with a single family residence surrounded by corrugated metal walls.  Christal wanted to push the property beyond the welded metal crafty gardener vibe of the previous owners and add a companion residence adjacent to the existing house on the property… just don’t loose the edgy cool vibe, the toughness of the perimeter gave her a great sense of privacy.

Working with a limit of 1,100 conditioned square feet we were able to create a house where every room including the closets are washed with natural light and all of the materials and finishes were durable.  Christal yearned for simplicity through a limited pallette without the high end feel or cost of some minimalist spaces.  Employing exposed plywood, blackened steel, clear sealed cedar and pine, exposed structural elements and very utilitarian lighting selections Christal now has her own version of simple, warm, spartan minimalism.

Most of the spaces overlook an adjacent alley and super close neighbors so limited windows, translucent surfaces and doors limit and direct views out and up to tree tops.  The back patio and a private entry courtyard allow for overflow space when entertaining while a balcony off the master bedroom provides a treehouse feel and a vantage point to see the nearby college bell tower and glimpses of the Austin skyline.

Credits

Photography: Jake Holt © 2014
Steel Fabrication: Drophouse